Thursday 27 February 2020

Kate Morton - Az órásmester lánya

„Nagyon ​kevés dolog biztos a világban. De egyvalamit biztosan állíthatok: az igazság mindig annak a függvénye, hogy éppen kinek a történetét halljuk.”
1862 nyarán ifjú művészek maroknyi csoportja jelenik meg a Temze partján álló Birchwood kúriában. Vezetőjük a kimondottan szenvedélyes és kiemelkedően tehetséges Edward Radcliffe, a tervük pedig az, hogy a külvilágtól elzárkózva, ihletet keresve, alkotásba merülve töltik a nyarat. Mire tervezett tartózkodásuk véget ér, egy nő gyilkosság áldozata lesz, egy másiknak nyoma vész, eltűnik egy nagy értékű tárgy, és Edward Radcliffe élete romokban hever.
Másfél évszázad múltán Elodie Winslow, a fiatal londoni levéltáros egy mappában két látszólag összefüggéstelen dokumentumra bukkan: az egyik egy elragadó külsejű, Viktória-kori öltözéket viselő nő fényképe, a másik pedig egy művész vázlatfüzete, melyben felfigyel egy folyókanyarulatban álló, kétormú ház rajzára.
Vajon miért találja Elodie oly ismerősnek Birchwoodot? És ki lehet a régi fényképen látható fiatal nő? Fény derül-e valaha is a titkára?
Kate Morton új sikerkönyve, Az órásmester lánya évszázadokon átívelő, lenyűgöző történet gyilkosságról, titkokról, rablásról, művészetről és szerelemről.
Kiadás éve: 2019.

Nehéz kommentárt fűzni a könyvhöz, a csavaros történet több mint 150 éven át ível keresztül, sok szereplővel, sok idősíkon át mesélve. Könnyű elveszni benne. Ahogy az írónő is megfogalmazta az órásmester lánya az időről és az időtlenségről szól, az igazságról és a szépségről, a térképekről és a térképészetről, a fényképezésről, a természetrajzról, a séta gyógyító erejéről, a testvéri kapocsról, a házakról és az otthon fogalmáról, a folyókról és a hely hatalmáról, és még sok mindenről.

"Elsüllyedt az idő tengerén, oda jutott, ahol az elveszett holmik rejtőznek."

2 comments:

  1. Olvastam és borzalmasan rossz volt... minden könyvét imádtam és meg is van de ez...

    ReplyDelete
  2. :) Látod szerintem meg tök jó volt. Megérint, elgondolkodtat. Csak értőn kell olvasni. Nem egy könnyed olvasmány az biztos.

    ReplyDelete