Saturday 12 December 2020

Fekete Gyula - A kék sziget

 


A nagy óceánon van egy kis sziget: Szimmaren. Gondolatban sokan meglátogatták már ezt a szigetet, s nem volt egészen idegen annak a három magyar fiúnak sem, aki 1944 őszén eltűnt Budapestről, és ezzel a könyvvel most a Kék szigetről üzen. Nem a technika Szimmaren varázsa, ennél sokszorta izgalmasabb, hogy – szerencsés körülmények folytán – már azt is megvalósították, amin az emberiség egy része csak a közelmúltban kezdett el dolgozni, nagyobbik része pedig még ma is csak ábrándozik róla: az új társadalmat.
Milyen ez a sziget, milyen a város? Milyen a szimmareniek köznapi élete? Milyen a munka, a családi élet, a szórakozás? Milyen az ifjúság, a szerelem? Hogyan tartják szemmel a legközelebbi ember lakta bolygót, és hogyan avatkoznak bele – éppen a három jövevény találmányának a segítségével – a bolygólakók történelmébe? Sófőző Zsiga, a Kék szigetre vetődött magyar fiú ezekre a kérdésekre is választ ad az olvasónak.
Kiadás éve: 1959.
 
Egy régi nagy kedvenc. Tini koromban rengetegszer olvastam és fiatal felnőttként húsz éve Kanadában ebből csináltuk az első saját e-könyvünket, ami aztán belépőként szolgált az akkor még alig létező e-könyves világba. Maga könyv fantasztikus utópia egy olyan titkos helyről a világban ahol megvalósították a tökéletes kommunista-szocialista államot. Egy ország ahol mindenkinek dolgozni kell, de senki nem kap fizetést. Ahol alanyi jogon járnak a létszükségleti dolgok mint az étel, a ruházat és tető a fejünk fölé. Egy társadalom ahol tényleg mindenki egyenlő. Utópia....

 

No comments:

Post a Comment