Friday 6 March 2020

Catrin Collier - Az utolsó nyár

1939-ben a keletporosz Allensteinben Charlotte von Datski szülei káprázatos bált adnak a lányuk tizennyolcadik születésnapja alkalmából, amelyen egyúttal bejelentik Charlotte és egy porosz gróf eljegyzését. Hitler azonban napok múlva háborúba sodorja a világot, s az újdonsült férj, ifjú hitvesének búcsút intve, a frontra indul… A háború végén Charlotte kénytelen elhagyni szeretett szülőföldjét; kisfiával és második férjével Angliában kezd új életet. Charlotte súlyos titkot hordoz, melyből hol erőt merít, hol reménytelenséget szakít. Évekkel később Charlotte unokája a Berlini Irattárban megdöbbentő dokumentumokra lel, s magyarázatot követel a nagyanyjától, aki éppen az ő segítségével indul el Lengyelországba, hogy szembenézzen a múlt kísérteteivel, amelyek több mint fél évszázadon keresztül gyötörték. Az utolsó nyár szívszorító történet a túlélésről és a szerelem erejéről.
Kiadás éve: 2008.

A borzalmas borító ellenére egy nagyon komoly és megrázó családregényt olvashatunk két idősíkon haladva. Részben naplóregény a második világháború idejéről, részben pedig az addigra nagymama korú főszereplő élete utolsó utazásának elbeszélése amikor visszatér szülőföldjére.

"Isten engem úgy segéljen, tudom, mi történik, de senkinek sem merem elmondani, mert ebben a csodálatos Harmadik Birodalomban az igazság a golyónál is gyorsabban öl."

No comments:

Post a Comment