Thursday 2 May 2019

J. K. Rowling - Átmeneti üresedés

Engem ritkán érdekel egy könyv borítója, de itt sikerült a legkevésbé szimpatikusabbat kiválasztani a magyar kiadáshoz. Angolban van pár jobb:
 Az alig negyven-egynéhány évesen megboldogult Barry Fairbrother halála szó szerint felforgatja Pagford városkát. Pagford színleg maga az angol idill, macskaköves piactérrel, ódon apátsággal, ám az elbájoló homlokzat mögött háború tombol: gazdagok háborúja a szegényekkel, kamaszoké a szülőkkel, feleségeké a férjekkel, tanároké a tanítványokkal…
Mert Pagford nem az, aminek látszik, és Barry megüresedett önkormányzati helye a valaha megélt legnagyobb háborút robbantja ki a helységben. Ki fog győzni a szenvedélyektől, köpönyegforgatástól, döbbenetes leleplezésektől viharos választáson? A The Casual Vacancy (Átmeneti üresedés) a páratlan mesemondó új alkotása az első olyan regény, amelyet Rowling a felnőtteknek írt.
Kiadás éve: 2012

Az emberek többsége még mindig a Harry Potter történetekkel azonosítja az írónőt, ezért sokan meglepődtek ezen a regényen, amiből azóta filmet is forgattak egyébként.
Egy kisváros, 20-30 szereplő, közel nulla cselekmény, nagyon lassú, szinte már vontatott történetvezetés. De az a fajta karakterábrázolás, realista írásmód  ami a könyvben van egyszerűen zseniális. A szereplőket egyszerre lehet szeretni és utálni, leginkább azért lehet, mert ami ebben a kisvárosban történik, az maga a valóság. Függőség, politikai harcok, családi drámák, valós érzések egyszóval igazi görbe tükör a világnak. 

"Van abban bátorság, ha nem álcázzuk az állatot, akik történetesen vagyunk."

No comments:

Post a Comment