Thursday 2 May 2019

Jojo Moyes - Akit elhagytál

 1916, ?Franciaország. Miután imádott férje, Édouard hadba vonul, Sophie Lefevre egyedül kénytelen gondoskodni családjáról. Német kézre került kisvárosukban új katonai parancsnok jelenik meg, aki tisztjeivel még inkább megkeseríti Sophie életét. S amikor a Kommandant szeme megakad a portrén, melyet Édouard festett ifjú asszonyáról, az események baljós fordulatot vesznek, melynek nyomán Sophie-nak borzasztó nehéz döntést kell hoznia. Közel egy évszázad múltán a varázsos hatású festmény Liv Halston londoni otthonának éke – férjétol kapta nászajándékul. Amikor egy véletlen találkozás következtében fény derül a kép sötét múltjára és valódi értékére, Liv élete fenekestül felfordul. Hamarosan komoly jogi csatározás kezdodik, melynek tétje nem csupán a festmény tulajdonjoga, hanem talán Liv boldogsága is. Lélegzetelállító szerelmi történet, háborús történelmi regény és bírósági krimi. Moyes a rá jellemzo módon azonnal rabul ejti az olvasót – ezúttal két fiatal asszony bemutatásával, akiket közel egy évszázad választ el egymástól, sorsuk mégis közös abban, hogy egyaránt a végsokig küzdenek azért, ami mindennél fontosabb számukra.
Kiadás éve: 2013

Magával ragadó történet melynek középpontjában egy festmény áll ami két nőt köt össze majd egy évszázad elteltével is. A regény tulajdonképpen két fő történetszálból áll. Az első részben visszarepülünk 1916-ba, amikor a németek megszállják Franciaországot. Sophie személyén keresztül megismerhetjük, hogy milyen körülmények között éltek akkoriban az ellenséges invázió alatt. A második rész napjainkban játszódik, ebben a részben Liv kapja a főszerepet, aki négy évvel ezelőtt elvesztette férjét és a mai napig behúzódva él a csigaházában. Mígnem egy véletlen találkozásnak és a festménynek köszönhetően teljesen föl nem fordul az élete.

 "– Maga is egy olyan…. karrierista no? – Igen.-válaszolja Liv mosolyogva.- Amikor legutóbb frissítettem az önéletrajzomat, kivetettem a petefészkemet. Biztos, ami biztos." 

No comments:

Post a Comment