Tuesday 21 May 2019

Steve Berry - A borostyánszoba

Rachel Cutler elismert bírónő, feleség és gyermekeit féltő anya. Egy nap édesapja rejtélyes körülmények között életét veszti, és a családi hagyatékban Rachel egy titokzatos névre bukkant: borostyánszoba. Rachel az igazság nyomában Németországba utazik, és mit sem sejtve belesétál a kémek, műkincstolvajok és bérgyilkosok csapdájába. A drágakövekből megalkotott borostyánszoba az egyik legnagyszerűbb műalkotás, amit ember valaha készített. A nácik 1941-ben szerezték meg a műkincset, de amikor a Szövetségesek elkezdték a bombázásokat, a borostyánszobának nyoma veszett, és azóta sem látta senki. Most azonban két férfi brutális hajszát indít a rejtélyes kincs megszerzéséért…
Kiadás éve: 2008

Izgalmas kaland-krimi művet vehet kezébe az olvasó. Dan Brown rajongóknak tetszeni fog. Európa szerte hatalmas vagyonnal rendelkező műkincs gyűjtők megbízott ügynökei próbálják kinyomozni az eltűnt kincsek, így a borostyánlapok fellelhetőségét is. A terítéken pedig ármány, cselszövés, barlangok, kastélyok, rejtekajtók, titkos szobák, gyilkosságok és elveszettnek hitt, magángyűjteményeket ékesítő műkincsek széles tárházának bemutatása. Valamiért én végig úgy éreztem mintha egy forgatókönyvet olvasnék. Valahogy hiányzott belőle számomra az a plusz amit a könyv adhat egy filmmel szemben. Viszont szuper mozit lehetne belőle csinálni.

"– A borostyánkő rendkívül becses anyag. Mit tud róla? – kérdezte Knoll.
– Nagyon keveset.
– Egyszerű megkövesedett gyanta, negyven-ötven millió éves. A fenyőfa nedve, amely évmilliók alatt féldrágakővé szilárdult. A görögök elektronnak hívták, „a Nap ajándékának”, a színe miatt, meg azért is, mert ha dörzsölget egy darabot, akkor azzal elektromos töltést hoz létre. Chopin borostyánkő láncot dörzsölgetett, mielőtt zongorázni kezdett. Melegebbé teszi a tapintást és megszünteti az izzadást."

No comments:

Post a Comment